Karatė kyokushin

Praktikuoti įvairius kovos menus – tai mokytis pažinti save. Ne be priežasties žymusis Bruce Lee yra pasakęs, kad „suprasti savo baimę yra tikra matymo pradžia“. Pradžia, kai pradedi ne tik pažinti ir suprasti save, bet ir kitus esančius šalia. Įvairių kovos menų pradžia siekia maždaug 200 m. pr. m. e. Nors tikslios datos niekas ir nežino, tačiau patys japonai yra įsitikinę, jog visa tai vystėsi metai iš metų augant visuomenei, o sukauptos žinios ir patirtys perduotos iš rankų į rankas, taip atsirandant daugeliui kovos metodų, stilių. Šiandieną jų yra žinomi net keli šimtai. Vienas jų – karatė kyokushin.

Kiokušin-karatė

Kiokušin karatė

Kiokušin karatė yra vienas iš pagrindinių japonų kovos meno stilių, kurio pradininkas yra Masutatsu Oyama. Jei reikėtų apibrėžti, ką šis kovos menas reiškia, drąsiai galėtume sakyti, kad tai – absoliuti tiesa. Tai pilno kontakto stilius, kuris, yra manoma, vienas agresyviausių karatė stilių.

Masutatsu Oyama (sutrumpintai Mas Oyama) nuo pat mažų dienų itin didelį susidomėjimą ir dėmesį skyrė įvairiems kovos menams. Vienas pirmųjų jo prisilietimų prie kovos menų buvo Kempo (Shaku-riki) stiliaus praktikavimas. Vėliau jis praktikavo korėjietišką kovos meną – Taiken. Sulaukęs penkiolikos metų, Mas išvyko į Japoniją. Čia jis vylėsi, jog taps karinio lėktuvo pilotu. Įdomu tai, kad čia atvykęs su didelėmis ambicijomis, žymus meistras nesijautė gerai ir net gailėjosi priėmęs tokį drastišką sprendimą savo gyvenime. Tačiau į jo niūras dienas šviesos ir vilties spindulį atnešė visai atsitiktinai sutikta viena šeima. Pastaroji buvo korėjietiškos kilmės, kuri meistrą ir priglaudė pas save, suteikė prieglobstį ir rūpinosi taip kaip savo tikru vaiku.

Mėtytas ir blaškytas gyvenimo Masutatsu Oyama išgyveno ne vieną dvasinį nuopuolį. Jam net teko praleisti keletą mėnesių kalėjime. Nepaisant to, Mas rado savyje ryžto suimti savo gyvenimą į rankas ir po šios ne itin malonios jam patirties jis vėl ėmėsi įvairių kovos menų mokymosi, kol galiausiai 1956-taisiais metai jis atidarė savo pirmąjį oficialių Dojo. Būtent šiais metais Karatė kyokushin pradininkas ir išrinko savo karatė vardą – Kyokushin. Čia ir prasidėjo įspūdinga šio sporto istorija. Pasaulio kyokushin karatė federacija iki šių dienų pripažįsta kyokushin karatė kovos meną.

kyokushin-karate-technika-federacija

Kyokushin karatė technika

Kiekvienas kovos stilius turi savitus bruožus. Šie bruožai daro jį ne tik išskirtiniu kovos menu, bet ir sisteminga technika kovoje. Kiokušin karatė iš kitų kovos menų išsiskiria tuo, jog ji apjungia tradicinius karatė stilius. Pagrindinės šios kovos meno srities taisyklė yra ta, kad pagrindiniai kovotojo ginklai – rankos, kojos ir galva – jokių tikrų tikriausių ginklų, tik tavo kūnas. Kaip stovės kovotojas – nėra svarbu. Jis pats pasirenka jam labiausiai tinkantį stovėjimo būdą. Smūgiuoti gali tiesiai, atbulai. Neapsieinama ir be blokų apsiginti nuo priešininko.

Kyokushin karatė diržai

Ne paslaptis, jog kovų menų pasiekimai yra pabrėžiami diržais. Kiekvienas diržas turi savo spalvą, o spalva – savo reikšmę. Šios sporo šakos diržai, kaip ir kituose karatė stiliuose, pradedami reitinguoti nuo baltojo iki juodojo. Su visų diržų reikšmėmis kviečiame susipažinti žemiau.

  • Baltasis (pradžiamokslis arba tuščias popieriaus lapas) – mokinys nieko nežino apie karatė, todėl jis švarus kaip tuščias popieriaus lapas.
  • Oranžinis (auštanti ryto žara) – savęs pažinimo kelio pradžia.
  • Oranžinis su mėlyna juostele (drausmingumas) – mokinys kelia sau naujus tikslus, siekia drąsos.
  • Mėlynas (simbolizuoja dangaus spalvą) – pradedamas kūno grūdinimo etapas.
  • Mėlynas su geltona juostele (pirmasis saulės spindulys) – stiprinama mokinių drausmė.
  • Geltonas (saulės šviesa) – pasitikėjimo savimi etapas.
  • Geltonas su žalia juostele (derlius) – skiriama daugiau pastangų fiziniams pratimams.
  • Žalias (dvasinės pradžios įvertinimas) – emocijų ir jausmų valdymo etapas.
  • Žalias su ruda juostele (vidinės ramybės atsiradimas) – ypač rimtai studijuojama karatė istorija ir filosofija.
  • Rudas (praktikos lygis) – ne tik patys toliau mokosi, bet ir moko jaunesniuosius.
  • Rudas su juoda juostele (išminties prisiartinimo simbolis) – silpnųjų ir stipriųjų pusių išaiškinimas, pasiruošimas meistro lygio pasiekimui.
  • Juodas (meistriškumas) – išminties simbolis, tačiau labai svarbu nepamiršti ir toliau analizuoti save, kontroliuoti mintis, dirbti su savimi ir pačiam atsakyti už savęs tolesnį treniravimą.
  • kyokushin-karate-dirzai

Priežastys, kodėl verta pradėti praktikuoti kovos menus

Pasirinkus praktikuoti kurį nors kovos meną, jūs stiprėsite ne tik fiziškai, bet ir emociškai. O svarbiausia, kad ugdysite save kaip psichologiškai tvirtą asmenybę, nes kiekviena kovos technika turi ir savo filosofiją be kurios pažinimo į kovos ringą įžengti griežtai draudžiama Taigi, jei dvejojate, ar tai jums, žemiau pateiktos kelios svarios priežastys, kodėl verta rinktis kovos meną.

  1. Išmoksite savigynos.
  2. Sustiprinsite pasitikėjimą savimi.
  3. Visapusiškai įgausite formą.
  4. Išugdysite koncentraciją ir sąmoningumą.
  5. Rasite bendraminčių ar net draugų.
  6. Išmoksite mylėti save.
  7. Tapsite laimingesniais.

Kyokushin karatė federacija ir klubai

Lietuvoje sėkmingai gyvuoja kyokushin karatė federacija. Žemiau matote sąrašą tu sporto klubų Lietuvoje, kuriuose yra praktikuojama šis kovos menas:
 „Fudishin“ 
„Tensho“
„Ippon“
„Shodan“
„Stoikas“
„Spartanika“
„Katana“
„ERA“